Grafische speeltuin


Toen ik nog werkte als boekverkoper vond ik het leuk mijn best te doen voor boeken in de niche. Als boekverkoper weet je dat de meeste recensies gaan over maar een hele kleine selectie boeken en dat er een heleboel moois onbesproken blijft. Ik vond het als boekverkoper leuk om me in te zetten voor de pareltjes die anders onbelicht bleven. Zo raadde ik bijzonder graag iets aan van uitgeverij Koppernik, of Voetnoot, sleepte ik graag een klant mee naar de poëziekast, drukte hem toch nog een keer Treindromen in handen of De ballade van het treurige café.

De boekverkoper is doorgaans een hoogopgeleide mens, met een brede interesse en flinke dosis geduld die voor een tientje per uur zijn kennis verspreid door het verkopen van boeken die ertoe doen. Dát is van belang.

Om de boekverkoper te bedanken voor het inkopen van mijn debuutroman, ging ik naar Skizze Labo. Een grafische werkplaats in Twente. Inderdaad; buiten uitzicht op de maisvelden, landlucht en voldoende parkeerruimte. Binnen naast de stevige, stalen Korrex en een Riso-apparaat (alias de Tovermachine) een kleine pers, een miljoen verschillende lettertjes, papiertjes, kleurtjes, voldoende ruimte om in cirkels te lopen als je het niet meer weet en verse koffie.

Maureen Elstgeest, directeur van Skizze Labo, heeft het oude huis van opa Jan omgetoverd tot heuse grafische speeltuin. Toen ik binnenkwam had ik geen idee wat ik ging maken. Toen ik wegging had ik een plan. Er volgden schetsen, die een tekening werden, die een lino-uitsnede werden die gedrukt werd. Maureen en ik bogen ons over technieken, kleuren, ideeën, letters en gingen samen op papierjacht.

In mijn Artist Way- werkgroep kwam onlangs de vraag bovendrijven wanneer je je het meest gelukkig voelt en ik hoefde daar niet over na te denken. Het meest senang voel ik mij als ik zit te fröbelen aan de keukentafel. Van mijn fröbelwerk heb ik geen enkele verwachting. Ik mag alle kanten uit, het hoeft niet verkocht te worden en daarmee hoeft het niet succesvol te zijn. Dat maakt me volkomen vrij om te kunnen experimenteren.

Als je het voor elkaar krijgt om even vrij te zijn van verwachtingen, krijgen nieuwe ideeën de ruimte. Als je los kunt komen van alle dingen die je over jezelf gelooft (ik kan niet tekenen, ik ben niet creatief, ik heb nooit ideeën) zul je tot de ontdekking komen dat alle ideeën bruikbare ideeën zijn. Eerst is het wellicht een stom idee, dat een onuitvoerbaar idee wordt, dat een idee wordt dat je op een ander idee brengt, dat een best idee blijkt, dat uitvoerbaar is en waar je ineens iets mee kunt. Als je dat eens wilt ervaren is een speeltuin een goed idee!

Zo ervaarde ik de dagen bij Skizze Labo. Ik kwam er met geen enkel idee en maakte er uiteindelijk een lino-uitsnede, die we vijftig keer drukten. Het resultaat is, al zeg ik het zelf, een heel mooi werkje geworden dat ik de boekverkopers vorige week opstuurde als dank. Omdat de boekverkoper vet belangrijk werk doet voor het boek en dus ook voor de schrijver.

Skizze Labo is een werkplaats voor beeld, print en publicaties. Een ruimte om te  experimenteren, te maken, ideeën te ontwikkelen en samen te werken.
We werken met papier, boekdruk, linografie, letters, inkt en risografie.


Schwung


Voel je de drang om aan een drukpers te draaien? Ik leg je uit hoe dat werkt in een printsessie.

DETAILS︎︎︎


︎︎︎

Volg

Instagram  
Linkedin

NIEUWSBRIEF 

︎︎︎
Contact

Maureen Elstgeest
Bel + Sms
+31 6 518 75 616
Mail ︎︎︎


︎︎︎

Skizze

Mekkelenbergweg 30
7615 PP Harbrinkhoek
Overijssel, NL


Btw-id NL001580394B25
KvK 06090306